Když lidé půjčují lidem aneb co byste měli vědět o Zonkách

Pokud jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste potřebovali půjčku, určitě jste se už setkali se službou Zonky. Na českém finančním trhu se objevila v roce 2015 a od klasických úvěrů, o které si můžete zažádat u ostatních bankovních a nebankovních společností, se odlišuje především v tom, že si jejím prostřednictvím zájemci půjčují přímo od jiných lidí, kteří tímto zaujímají pozici investora. Zaujalo vás to? Pojďme se tedy společně podívat na to, jak tato služba vlastně funguje.

Na půjčku se vám složí investoři

Zonky jsou produktem takzvané sdílené ekonomiky, kam mimo ni spadají také služby jako AirBNB či Uber. V praxi to znamená, že se vám na půjčku složí několik různých investorů. Není to ale jen tak – nejprve totiž musíte krátce popsat svůj záměr a pak ho spolu s vašimi osobními údaji, včetně potvrzení příjmů, odeslat na Zonky.cz. Tam vaši žádost během jednoho až dvou dnů posoudí, a pokud vás vyhodnotí jako důvěryhodného žadatele, dostanete přístup na tržiště, kde prezentujete svou poptávku.

Poté už je pouze na investorech, zda váš záměr budou považovat za atraktivní či nikoliv. Zaujmout je můžete vaší bonitou, poptávaným úrokem nebo i samotným příběhem, který vás k Zonkám přivedl. Doba, za kterou se vám potřebnou částku podaří vybrat, bývá pochopitelně různá, nicméně částky v řádech stovek tisíc se obvykle vyberou zhruba během 48 hodin. Pokud tedy na půjčku dost spěcháte, raději si najděte jiný produkt skrze srovnání nebankovních půjček online.

Vše v jedné splátce

Nemusíte se bát, že byste museli svou splátku rozdělovat mezi jednotlivé investory. Vaším úkolem bude pouze to, abyste poslali měsíční splátku do Zonky. Oni už je automaticky rozdělí mezi jednotlivé investory podle toho, jak velkou sumu do vašeho úvěru vložili. Jednoduše řečeno můžete očekávat úplně stejný systém splácení jako u kterékoliv jiné bankovní či nebankovní společnosti. Tímto způsobem si můžete půjčit prakticky na cokoliv a dokonce i refinancovat vaše předchozí úvěry, pokud uznáte, že to pro vás bude výhodnější.

Samotná výše úrokové sazby vašeho úvěru se odvíjí od vaší bonity – žadatelé s vysokou bonitou mají šanci získat úrok ve výši 3,99 % a naopak pro žadatele s nízkou bonitou bývají podmínky podstatně horší, jelikož se v jejich případě investoři vystavují poměrně velkému riziku. Také je třeba zmínit, že si o tuto službou mohou zažádat i zájemci se záznamem v registrech dlužníků. Jestliže však za sebou máte insolvenci či exekuci, budete muset počkat minimálně pět let, než si o půjčku Zonky budete moci požádat.

Pokud máte obavy o své osobní údaje, tak je můžete rovnou hodit za hlavu. Jediný, kdo k nim bude mít přístup, je společnost Zonky. V profilu vaší poptávky se investorům ukáže pouze vámi zvolená přezdívka, text poptávky, záměr vaší žádosti o úvěr a vaše lokalita. Platí to pochopitelně opačně, takže se nemůže stát, že by si váš soused nárokoval odvoz do práce, protože vám pomohl zaplatit vaše nové auto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *